.

İşletme Bölümü

İşletme Bölümünün Amaçları:


Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi bünyesinde kurulan Bucak İşletme Fakültesi içinde yer alan İşletme Bölümü, Türkiye ve diğer dünya uluslarından öğrencilere lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitim hizmeti vermeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda bölümün amaçları arasında;


- Üstün yöneticilik ve girişimcilik meziyetlerine sahip mezunlar verebilmek için yüksek kalitede akademik programlar sunmak,


- Mesleğinin ahlaki değerlerini benimsemiş, problem çözme yetisine sahip, hızlı düşünen, içinde bulunduğu şartlara uyum sağlayabilen, yerinde kararlar veren ve bu kararları doğru şekilde uygulayan, liderlik özelliklerine sahip, pazarlama, satış, insan kaynakları, finans gibi alanlarda uzmanlaşmış geleceğin yöneticilerini ve girişimcilerini yetiştirmek,


- İşletme yönetimi alanı ile ilgili yeni bilgileri oluşturmak, toplamak ve yayınlamak,


- Etkinlik ve verimliliği geliştirmeyi amaçlayan uzman yönetim-gelişim programları ile iş dünyasına hizmet vermek,


Etkileşimci bir yaklaşımla yerel ve ülke genelinde iş dünyasının ve toplumun gereksinmelerine karşılık vererek kalkınma çabalarına kurumsal katkı sağlamak, sayılabilir.


Bölümün amaçları, faaliyet ve programların ana hareket noktasıdır. Müfredatı tam bütünleşme ile takip ederken, öncelikle odaklandığımız nokta eğitim-öğretim, daha sonra araştırma, uygulama ve hizmettir. Bu sıra, araştırma programlarının müfredatın meydana getirilmesini geliştireceği ve disiplinde derinlemesine gelişim sağlayacağından önemlidir.


Disiplinlerarası bir yaklaşımla oluşturulan ve sektörel gelişmeler izlenerek sürekli güncellemeyi hedeflediğimiz ders programlarımız kapsamındaki derslerin nitelikli fiziksel koşullarda, her türlü teknolojiden yararlanılarak ve uygulamaya yönelik yürütülmesi yoluyla iş yaşamı, sanayi, kamu ve kâr amacı gütmeyen ortamlarda teknolojik, iktisadi, yasal ve yönetimsel yönleri olan problemleri belirlemeye ve çözmeye yönelik sistemleri ve uygulamaları tasarlama, yürürlüğe koyma, yönetme ve sürekli olarak geliştirmede yetkinlik kazanmış, yaratıcı ve sorgulayıcı mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktayız. Diğer bir amacımız da ulusal ve uluslararası alanlarda akademik ve bilimsel başarılarıyla eğitim-öğretim kalitesiyle tanınan, girişimci, yenilikçi ve paylaşımcı bir yükseköğretim kurumu kimliğinde işletme bölümlerinin en iyileri arasında yerimizi almaktır.


Programdan Mezun Olanların Alacağı Unvan:


Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler İşletmeci unvanını alacaklardır.


İstihdam Olanakları ve Mezunlara Olan Talep:


İşletme Bölümü mezunlarının önünde iki temel seçenek vardır. Bunlardan ilki kendi işini kurmak, ikincisi ise var olan bir işletmede görev almaktır. Eğer kendi işini kurarsa ve zaman içerisinde başarılı olursa başka işletme mezunlarını kurduğu işletmenin gelişmesi ve başarılı bir noktaya gelmesi için kendi işletmesinde çalıştırabilir.


Var olan bir işletmede çalışmak isteyen bir işletme mezunu farklı bölümlerde çalışabilir. Bunlar temelde üretim, pazarlama ve satış ile finans ve muhasebe olarak üç başlık altında incelenebilir. İlgi alanları ve işletmenin ihtiyaçlarına göre işletmelerin bahsedilen bölümlerinde uzman yardımcısı, şef gibi unvanlarla başlayıp zaman içerisinde bilgi seviyesi ve performansına göre müdür yardımcısı, müdür gibi unvanlara sahip olabilirler. Mezunlarımız sanayi kuruluşlarının yanı sıra hizmet sektöründe bankacılık, turizm, danışmanlık kuruluşları, denetim şirketleri, sigorta şirketleri, dış ticaret şirketleri, ulaştırma şirketleri vb. gibi özel sektör kuruluşlarında işe girebilirler.


İşletme mezunları kamu sektöründe de çalışabilirler. Kamuya bağlı bulunan bankalar, eğitim kurumları, hastaneler, Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Sermaye Piyasası Kurulu, Sanayi ve Ticaret Odaları, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme Birimi, hatta silahlı kuvvetlerde işletme mezunlarının çalışacağı alanlar vardır. Bununla birlikte 1980’lerden itibaren devlet tarafından kurulan işletmelerin büyük oranda özel sektöre devredilmesi (özelleştirme) ile işletme mezunlarının eskiye nazaran kamuda çalışma imkanları azalmış, özel sektörde çalışma alanları da büyük oranda artmıştır.


İşletme Bölümü’nün disiplinlerarası bir yapıya sahip olması mezunlarının birçok alana yönelmesini, ayrıca istihdam edicilerinde bu bölümü tercih etmelerini kolaylaştırmaktadır.